
Samenwerkingsverband primair onderwijs
Nieuwsbrief
maart 2025
Onderwerpen nieuwsbrief

Inleiding
Beste collega’s,
De nieuwsbrief van ons Samenwerkingsverband. Een SWV waarin we samenwerken aan een dekkend inclusief netwerk; kinderen vasthouden die thuis dreigen te komen zitten en werken vanuit vertrouwen.
In één zin de drie speerpunten uit ons Ondersteuningsplan (OP) 2024-2028. In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor good practice; de ontwikkeling van de nieuwe TLV route en HB van ONS.
Hartelijke groet namens,
Wilfred de Vries
Introductie Angelique Junte
Hallo allemaal 😊. Mijn naam is Angelique Junte en sinds 1 december ben ik werkzaam bij Stichting Zeeluwe als bestuurssecretaresse. In mijn eerste weken heb ik gemerkt dat ik onderdeel ben geworden van een enthousiast en hardwerkend team, dat zich dagelijks inzet voor de kinderen in de regio.

Ik ben 52 jaar, samenwonend met William in Dronten. Samen hebben we 5 kinderen in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Er is altijd wel reuring 😉. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om met vrienden af te spreken, te wandelen, skiën, koken, lezen en puzzelen (Jan van Haasteren). Al jaren staan de Dolomieten op één om er al wandelend de zomervakantie door te brengen. Ook gaan we graag op pad om steden te ontdekken zoals Rome, Berlijn, Florence, Praag.
Ik kijk er naar uit om iedereen te leren kennen en samen te werken. Van maandag tot en met donderdag ben ik bereikbaar via mail ajunte@zeeluwe.nl of op 06 – 83 33 19 39.
Hartelijke groet,
Angelique Junte
Introductie Freek Büscher
Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mezelf voor te stellen. Mijn naam is Freek Büscher en met veel enthousiasme ben ik per 1 december 2024 gestart als beleidsadviseur binnen Stichting Zeeluwe. Naast mijn baan bij Stichting Zeeluwe ben ik ook begonnen als gedragsdeskundige bij Stichting Leerlingenzorg (SWV VO). Hiervoor ben ik 15 jaar werkzaam geweest als orthopedagoog generalist bij Centraal Nederland. Hier heb ik gewerkt als onderwijsadviseur, maar ook als regiebehandelaar binnen de jeugd-GGZ.
Samen met mijn vrouw en twee kinderen woon ik in Hoogland. In mijn vrije tijd mag ik graag lezen, hardlopen, wandelen met onze trouwe viervoeter en mooie herinneringen maken met gezin, familie en vrienden.
Ik hoop met mijn kennis en inzet een positieve bijdrage te leveren aan het realiseren van onderwijs en ondersteuning, zodat elke leerling binnen het samenwerkingsverband een ononderbroken ontwikkeling door kan maken. Ik kijk er naar uit om samen te werken met jullie en de scholen met de daaraan verbonden personen beter te leren kennen!
Met vriendelijke groet,
Freek Büscher


Werkgroep Toeleiding
Op 6 februari 2024 werd de startverklaring voor HB van ONS opgesteld. Inmiddels een jaar geleden dus. Wat is er veel ontwikkeld, bedacht, besproken en gedaan in dat jaar. Drie werkgroepen zijn actief: de werkgroep toeleiding, de werkgroep kennisdeling en de werkgroep ontwerp netwerk en entiteit. De visie is aan het papier toevertrouwd en er wordt gewerkt aan een opzet voor de bekostiging. De werkgroep toeleiding, die gestart is in september jl. en bestaat uit 7 collega’s, is nagenoeg klaar. De deadline was aanvankelijk december, maar er bleek meer tijd nodig te zijn dus werd het februari. De toeleidingsroute wordt de komende weken breed besproken.
Subsidie digitale school
Zeeluwe neemt, samen met Stichting Leerlingenzorg (SWV VO) en een bredere coalitie van samenwerkingsverbanden, deel aan de subsidie digitale school. Deze subsidieregeling stimuleert het ontstaan van een landelijk dekkend netwerk van scholen die gespecialiseerd zijn in digitaal afstandsonderwijs. Dit soort onderwijs is bedoeld voor thuiszittende leerlingen tussen de 5 en 18 jaar die door lichamelijke of psychische oorzaken niet naar school gaan. Het gaat om bestaande scholen PO en VO die, voor een kleine groep met kinderen, naast hun gebruikelijke onderwijsaanbod digitaal afstandsonderwijs op maat bieden binnen onze regio. Om dit te kunnen realiseren wordt, naast de leerling en ouders, ook intensief samengewerkt met eventuele zorgpartners. Het doel is om kinderen en jongeren uiteindelijk weer terug te laten keren naar het regulier onderwijs. Het ontslaat scholen dan ook niet van hun zorgplicht.
Bovenstaande sluit aan bij het Zeeluwe thema ‘thuiszitters voorkomen’ en draagt bij aan inclusie. We willen dat alle kinderen zich naar de eigen mogelijkheden kunnen ontwikkelen, zonder daarbij belemmerd te worden door factoren die zij zelf niet kunnen beïnvloeden. Afgelopen 31 januari was de landelijke ‘kick-off’ in Driebergen. Afgevaardigden van de verschillende samenwerkingsverbanden vormen samen een werk- en een stuurgroep die tot 20 april 2025 de tijd hebben om een plan van aanpak te schrijven. Uiterlijk 1 juli 2025 krijgen de coalities een beoordeling over het plan van aanpak en vervolgens kunnen zij tot en met het schooljaar 2027/2028 het plan uitvoeren. In eerste instantie richt de huidige coalitie zich op leerlingen in de leeftijd van 9 tot 18 jaar.

Bartimeus cluster 1 en Kentalis
Kinderen die slechthorend of doof zijn, kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of kinderen met een communicatieve beperking gaan soms naar een speciale school of krijgen ambulante begeleiding op een reguliere school. Hiervoor is dan een ondersteuningsarrangement nodig. Deze speciale scholen zijn de zogenaamde cluster 2-scholen en vallen buiten het regionale samenwerkingsverband. Dus buiten Zeeluwe. Ouders en scholen kunnen contact met opnemen met Kentalis of Auris.
Kinderen die blind zijn of een visuele beperking hebben gaan naar een cluster-1 school of naar een school in de buurt. Daar krijgen ze in veel gevallen ambulante onderwijskundige begeleiding. Met die ondersteuning kunnen ook deze kinderen optimaal meedoen in de klas. Ook de cluster-2 scholen vallen buiten het samenwerkingsverband. Dus buiten Zeeluwe. Ouders en scholen kunnen contact opnemen met Bartiméus.
De ambulant onderwijskundig begeleiders van het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE) adviseren en begeleiden kinderen/jongeren met epilepsie in heel Nederland. Dit geldt voor alle onderwijsvormen in Nederland. Dus alle scholen.
Samen met de betrokken leerkrachten, intern begeleiders, schoolleiders, medisch professionals en de ouders van de kinderen/jongeren wordt een doelgerichte aanpak opgesteld.
Voortgang TLV route
Aanleiding:
Binnen het SWV is een start gemaakt met de herijking van de toeleidingsprocedure voor kinderen die een plek nodig hebben in het gespecialiseerd onderwijs, een van de wettelijke opdrachten van SWV Zeeluwe. De toeleidingsprocedure wordt herzien, zodat de procedure passend is binnen het besturingsmodel van Zeeluwe en tevens voldoet aan de wettelijke eisen. Binnen het ondersteuningsprofiel is hiervoor het volgende doel vastgesteld: “Er is een duidelijk en eenduidig proces voor toeleiding in de gehele Zeeluwe-regio, inclusief afspraken over bekostiging vanuit de schoolbesturen.“
Interviews en klankbordgroep:
Inmiddels zijn er diverse interviews gehouden met collega’s uit verschillende gemeentes en met verschillende functies. Hierdoor worden de knelpunten steeds duidelijker, maar kunnen we ook met elkaar in gesprek over mogelijke ideeën. Mocht je geïnterviewd willen worden, dan is dit altijd mogelijk.
Hiernaast is er een klankbordgroep samengesteld. Deze bestaat uit de volgende personen:
Sieb van der Heide | Voorzitter Commissie Onderinstroom |
Wilrieke van Beek | K.C.’er Dok 19 Harderwijk |
Katalin Kapteijns | Strategisch adviseur Onderwijs en kwaliteit VCO Harderwijk |
Susanne Bruning | Directeur-bestuurder Stichting Volare |
Sigrid van den Berg | Directeur Koningin Emmaschool Nijkerk |
Bernadet van den Hul | Beleidsadviseur Zeeluwe |
Astrid Medendorp | K.C.’er In de Lichtkring Zeewolde, procesbegeleider Passend onderwijs Zeewolde en OPR-lid |
Anouschka Timmer | Orthopedagoog Koningin Emmaschool Nijkerk |
Christine Wind | OPR-lid (oudergeleding), orthopedagoog IJsselgroep |
Dora Riet | Projectleider herziening TLV-procedure |
De klankbordgroep heeft als doel om de samenwerking te versterken, problemen te signaleren, het beleid hierop af te stemmen en te reflecteren op de plannen. Tot nu toe zijn er twee bijeenkomsten geweest, waarin we elkaar mochten ontmoeten en mochten sparren over mogelijke oplossingen.
In de tussentijdse evaluatie is gesproken over de knelpunten en mogelijke oplossingen hiervan en ook hoe zich dit verhoudt ten opzichte van de visie van Zeeluwe. Duidelijk is dat we de oplossing zoeken bij de lokale tafels en de versterking hiervan. In de komende tijd wordt het plan uitgewerkt en gepresenteerd.
Mocht je meer informatie willen ontvangen of geïnterviewd willen worden, dan mag je contact opnemen via de mail: driet@zeeluwe.nl, maar ook telefonisch contact is mogelijk: Dora Riet: 06-83381522.
Thuiszitters definitie
Er is een landelijke definitie voor thuiszitters. Door allerlei factoren is het aantal kinderen dat geen volledig onderwijs volgt veel groter dan we volgens de officiële definitie zien. Er is namelijk ook een groep kinderen/jongeren die geoorloofd verzuimt van school omdat zij ziek gemeld zijn. En er zijn kinderen/jongeren die parttime op school onderwijs volgen of op afstand (digitaal) onderwijs volgen of gebruik maken van een aanbod op zorgboerderijen.
De definitie die momenteel wordt gebruikt door de overheid beschrijft thuiszitters als ‘kwalificatie- of leerplichtige jongeren die meer dan drie maanden absoluut of langdurig relatief verzuimen’ (Slob et al., 2020, p. 8). Dit gaat om kwalificatie- of leerplichtige kinderen/jongeren die niet staan ingeschreven op een school (absoluut verzuim) en kinderen/jongeren die wel staan ingeschreven op een school, maar al meer dan vier weken (ongeoorloofd) niet naar school zijn geweest (langdurig relatief verzuim) (Slob et al., 2019). Hierover verzamelt het samenwerkingsverband de cijfers en rapporteert aan de inspectie.
Zeeluwe ziet thuiszitters als kinderen/jongeren die niet worden vastgehouden door het onderwijs. Terwijl de opdracht aan het onderwijs is om hen onderwijs te geven. Thuiszitten is een proces is en geen gebeurtenis. Thuiszitten is de uiterste consequentie van het ‘falen’ van alle volwassenen om de kinderen/jongeren heen. Kinderen/jongeren nemen (ook via ouders) stap voor stap afscheid (verzuim).
Thuiszitten gaat vooral over ontwikkelrecht en veel minder over leerplicht en dat vraagt om afstemming, nauw contact en echte verbinding. Het vraagt om fijngevoeligheid om als leerkracht en school eerlijk te zijn wanneer er een gevoel ontstaat dat er de neiging is het kind/jongere los te laten. De kernvraag die daaruit volgt is: hoe houden wij dit kind, deze jongere, deze leerling vast. Hoe zorgen we ervoor dat deze leerling blijft meedoen in het onderwijs.
Eén van de thema’s in het Ondersteuningsplan van Zeeluwe is thuiszitters. Omdat we willen dat alle kinderen naar school gaan.
In diverse gemeenten zijn werkgroepen actief om met het thuiszitten van kinderen/jongeren aan de slag te gaan; om te ontdekken hoe thuiszitten een halt toegeroepen kan worden. Want als het aan Zeeluwe ligt, zijn er in 2028 geen thuiszitters meer.

Uitspraak rechter
Generieke korting samenwerkingsverbanden 2023 was onrechtmatig
De Rechtbank Midden Nederland oordeelde onlangs dat de generieke korting van de samenwerkingsverbanden in 2023 onrechtmatig was. De generieke korting van € 31,5 miljoen in het najaar van 2023 houdt verband met de afbouw van (mogelijk) bovenmatige reserves van samenwerkingsverbanden.
De afbouw van de (mogelijk) bovenmatige reserves verliep volgens de toenmalige minister van Primair en Voortgezet Onderwijs onvoldoende. Vanuit de uitvoering van maatregel 23 van de verbeteraanpak passend onderwijs werden alle samenwerkingsverbanden in 2023 gekort op de bekostiging voor de zware ondersteuning. Ook als er geen of een gering bovenmatig eigen vermogen was. Samenwerkingsverbanden die door de korting onder de signaleringswaarde kwamen (3,5% van de brutobaten) werden gecompenseerd tot maximaal deze signaleringswaarde.
Het Netwerk LPO en Sectorraad swv vo (inmiddels gefuseerd tot Overkoepelend netwerk samenwerkingsverbanden) tekenden collectief bezwaar aan tegen de beschikkingen waarin de korting was verwerkt.
De Rechtbank Midden-Nederland oordeelt nu dat de generieke korting onrechtmatig is: het onderscheid dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) maakte tussen samenwerkingsverbanden gebaseerd op de hoogte van hun eigen reserves is in strijd met de wet. Daarom zijn de bepalingen die aan de korting ten grondslag lagen onverbindend verklaard.
De staatssecretaris heeft twaalf weken om nieuwe beslissingen op bezwaar te nemen.
Wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs
In 2025 is de Wet Versterking Positie Ouders en Leerlingen in Passend Onderwijs in werking getreden. Deze wet regelt drie zaken: OJS, SOP en het Hoorrecht van de leerlingen.
Ouder- & Jeugdsteunpunt (OJS):
Per 1 januari 2025 moet elk samenwerkingsverband een ouder- en jeugdsteunpunt hebben. Binnen Zeeluwe is dit OJS dan ook inmiddels actief. Ouders en jeugdigen benaderen het zeer regelmatig. Het doel van het OJS is om ouders/jeugdigen informatie te geven, hun rechten en plichten uit te leggen en hen te steunen. Maar ook om hen weer in gesprek te laten komen met de school. Want we zien veelal dat de communicatie gestokt is. Het OJS mengt zich niet in de casus; het OJS gaat de fricties niet oplossen. Dat is aan de school en de ouder/jeugdige.
SOP:
Per 1 augustus 2025 vervalt het schoolondersteuningsprofiel en moet het ondersteuningsaanbod in de schoolgids worden opgenomen.
Hoorrecht:
Per 1 augustus 2025 krijgen leerlingen hoorrecht over het ontwikkelingsperspectief. Hen moet gevraagd worden of ze willen praten over hun OPP, hun eigen ontwikkeling en de ondersteuning die zij nodig hebben. Leerlingen moeten gehoord worden in alle fasen van het ontwikkelingsperspectief: opstellen, bijstellen, vaststellen en evalueren. Dit omdat leerlingen vaak een goed beeld hebben van wat ze nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.
Nu kunnen wij ons voorstellen dat het bespreken van een OPP (met een kleuter) lastig is. Dus moet er gezocht worden naar wat wél mogelijk is. Bijvoorbeeld het voeren van kindgesprekken gedurende het schooljaar. Deze gesprekken kunnen ook met kleuters gevoerd worden. Want hoe jong ook, kinderen kunnen goed aangeven wat hen belemmert en wat ze nodig hebben. Een mogelijkheid is om de kinderen een tekening bij het gesprek te laten maken. Dit kan veel informatie opleveren. Ook binnen de TLV-route wordt onderzocht hoe we dit een plek kunnen geven.
‘Good Practice’
Wij spreken jullie aan: de mensen die zich dagelijks begeven in de praktijk van ons samenwerkingsverband. Regelmatig mogen wij al genieten van verhalen die laten zien hoe het verschil gemaakt kan worden voor kinderen die meer nodig hebben dan we soms denken te kunnen bieden. Inclusief en passend onderwijs krijgt betekenis door de mensen die het in de praktijk brengen. Wij denken dat de verhalen uit die praktijk gedeeld moeten worden. Zij bemoedigen en inspireren. Want wat bij jou heeft gewerkt zou maar zo eens kunnen bijdragen aan de uitdaging waar ik mee worstel; één en één kan dan zo ineens drie zijn.
We staan in een tijd van verandering. Het verlangen om het onderwijs te vernieuwen groeit, zodat het beter aansluit bij de behoeften van alle kinderen. Hoewel we vaak meer en sneller zouden willen, moeten we soms vertragen en omzien naar wat er al wel is. Wij zien dagelijks professionals die met passie en visie werken aan beter en inclusiever onderwijs. Zij maken nu al een verschil in hun eigen praktijk, en juist daaruit kunnen we allemaal leren.
Verhalen doen er écht toe. Ze geven hoop, openen nieuwe perspectieven en moedigen ons aan om stappen te zetten buiten de gebaande paden. Vanuit dit idee heeft Zeeluwe, met het nieuwe ondersteuningsplan als uitgangspunt, het initiatief genomen om praktijkverhalen meer zichtbaar te maken. Door elkaar te inspireren en te delen wat werkt, versterken we ons dekkende netwerk en bouwen we samen aan beter onderwijs.
Zo ontstond het idee voor een nieuwe rubriek in onze nieuwsbrief: ‘Good Practice’. In deze rubriek willen we hoopvolle verhalen en creatieve oplossingen een podium geven. Niet om jezelf in de schijnwerpers te zetten – daar zijn we in onze regio vaak te bescheiden voor – maar om anderen te inspireren en te verbinden.
Daarom doen we een oproep: deel jouw succesverhaal met ons! Groot of klein. Denk aan voorbeelden van inclusief onderwijs, bijzondere samenwerkingen of verbindingen waarin leerlingen, collega’s, ouders of andere betrokkenen centraal staan. Samen kunnen we blijven leren en groeien, voor de kinderen en iedereen die zich voor hen inzet.
Spreek ik je binnenkort?
Bernadet van den Hul
Beleidsadviseur
Mededelingen
Gebiedsindeling beleidsadviseurs Zeeluwe
Met de komst van onze nieuwe collega Freek Büscher in de rol van beleidsadviseur hebben we ervoor gekozen om de werkwijze binnen ons team aan te passen. Voortaan werken onze drie beleidsadviseurs volgens een duidelijke gebiedsindeling, waarbij ieder dezelfde taken uitvoert binnen zijn of haar eigen regio.
Deze verandering zorgt voor meer overzicht en efficiëntie in onze werkwijze. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de relaties binnen de regio’s verder te versterken – iets wat we als samenwerkingsverband van groot belang vinden. Door een vast aanspreekpunt per gebied te hebben, kunnen we de samenwerking met onze partners verder verdiepen en nog beter inspelen op regionale behoeften.
De gebiedsindeling ziet er als volgt uit.
Freek Büscher (werkzaam op ma t/m vr) – gemeenten Nijkerk, Putten en Ermelo; fbuscher@zeeluwe.nl
Els Baauw (werkzaam op ma t/m do)- gemeenten Zeewolde, Harderwijk en Epe; ebaauw@zeeluwe.nl
Bernadet van den Hul (werkzaam op ma, di en do) gemeenten Elburg en Nunspeet; bvandenhul@zeeluwe.nl
TLV aanvragen
Zoals bekend zijn er 2 aanvraagroutes. De 1e is de reguliere route. Hierbij gaat het om leerlingen waarvoor geen verlengde onderinstroom is aangevraagd en die op een basisschool zitten. De 2e route is voor leerlingen uit het primair onderwijs waarvoor een verlengde onderinstroom is aangevraagd of vanuit de voorschool. Deze laatste route verloopt via de Commissie Onderinstroom.
De uiterste datum voor het aanvragen van de TLV voor het schooljaar 2024-2025 bij Zeeluwe is 09 juni 2025. De TLV-aanvraag (inclusief het OPP) dient dan volledig in Tommy te staan, dus inclusief alle vereiste (digitale) handtekeningen. Voor aanvragen die na deze datum worden ingediend, kunnen wij niet garanderen dat deze voor de zomervakantie procedureel getoetst en afgegeven worden. Let op: dit zegt niets over de plaatsing van kinderen in het gespecialiseerd onderwijs. Wij adviseren contact op te nemen met de beoogde school van plaatsing. Dit kan per organisatie verschillen. Ter informatie hier de brieven over de instroommomenten van dit schooljaar:
Voor de Commissie Onderinstroom gelden de volgende vergaderdata voor het behandelen van een aanvraag:
Vergaderdatum: | Uiterste inleverdatum: |
15 april 2025 | 01 april 2025 |
27 mei 2025 | 13 mei 2025 |
24 juni 2025 | 10 juni 2025 |
Voor de volgende TLV-aanvragen houden wij 1 mei 2025 als uiterste inleverdatum aan, zodat deze aanvragen in de mei-vergadering van de Commissie Onderinstroom besproken kunnen worden:
- TLV aanvragen van SBO naar SO
- TLV aanvragen verhoging categorie SO naar midden of hoog
- TLV aanvragen vanuit verlengde onderinstroom
Voor de aanvragen TLV vanuit Onderinstroom geldt 10 juni 2025 als uiterste inleverdatum voor de laatste vergadering van dit schooljaar van de Commissie Onderinstroom.
OOSO-koppeling
Beste schoolbesturen,
Binnen ons samenwerkingsverband zetten we ons in voor een soepele en veilige gegevensuitwisseling. Een belangrijke stap hierin is de OOSO-koppeling (Onderwijs Ondersteuningsstructuur Onderwijs).
Met de OOSO-koppeling kunnen scholen en het samenwerkingsverband eenvoudiger gegevens uitwisselen over ondersteuningstrajecten en TLV-aanvragen. Dit zorgt ervoor dat informatie actueel en compleet is, waardoor processen sneller en efficiënter verlopen. Daarnaast vermindert het de administratieve last, omdat gegevens niet meer handmatig ingevoerd hoeven te worden.
Wat betekent dit voor jullie?
- Minder administratieve handelingen: Directe koppeling met systemen bespaart tijd.
- Veilige en AVG-proof gegevensuitwisseling: Alleen noodzakelijke gegevens worden gedeeld.
- Actuele en complete dossiers: Betere ondersteuning voor leerlingen.
We willen de schoolbesturen dan ook vragen om dit in te regelen. Dit zal ook ter sprake komen in de bestuurlijke overleggen. Meer informatie en een duidelijke uitleg over de OOSO-koppeling vinden jullie via de volgende link:

Nieuwsbrieven:
Podcast tip
De Krachtige Leraar Podcast

Jezelf verder ontwikkelen in een krachtige leraar, door middel van inspirerende en educatieve interviews met docenten, auteurs en wetenschappers.
Boeken tips
De gelukkige leraar

Duidelijke keuzes maken en kansen grijpen! Je hoort het steeds maar weer: we moeten het zelf doen! We moeten zelf ons vak en onze professionaliteit weer terugpakken. Maar hoe doe je dat in je dagelijks leven als leraar?
Juf Maike neemt je in De gelukkige leraar mee in haar persoonlijke zoektocht en deelt onderweg haar belangrijkste lessen en tips met jou. Ze geeft antwoord op herkenbare vragen als: Hoe zorg je goed voor jezelf als ‘het onderwijs’ niet voor jou zorgt? Wat zijn je rechten en plichten? Hoe breng je je boodschap over bij collega’s en je leidinggevende? Hoe zoek je de collectiviteit op?
Hoe lukt het je om voor de volle 100 procent aanwezig te zijn in de klas én in je privéleven? Dit boek staat ook vol tips om beter om te gaan met je tijd en goed te leren plannen. Daarnaast bevat het openhartige interviews met onderwijscollega’s, die hun ervaringen graag met je delen.
Blijf op de hoogte!
In onze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws over Zeeluwe en passend onderwijs.