Als de extra ondersteuning niet voldoende is om een passend aanbod aan een leerling te bieden, kan een verwijzing naar het S(B)O noodzakelijk zijn. Hiervoor is een toelaatbaarheidsverklaring (toelaatbaarheid S(B)O) noodzakelijk.
Toelaatbaarheid S(B)O
Bij de beslissing over toelating van een kind betrekt de school de ondersteuningsbehoefte van het kind, zoals die na aanmelding is vastgesteld. De school bekijkt de mogelijkheden om in die ondersteuningsbehoefte te voorzien. Deze mogelijkheden hangen samen met de op school aanwezige expertise, het schoolondersteuningsprofiel en de eventuele afspraken die met schoolbesturen in het samenwerkingsverband zijn gemaakt over de begeleiding van kinderen met een ondersteuningsbehoefte. Vanwege de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte en de wetgeving passend onderwijs hebben scholen de plicht om te onderzoeken of de school de extra ondersteuning, in de vorm van doeltreffende aanpassingen, zelf kan bieden.
OPP
Voor alle leerlingen die extra ondersteuning krijgen in het basisonderwijs of onderwijs volgen in het SBO of SO stelt de school in overleg met ouders een OPP op. Uit het OPP blijkt dat de ondersteuningsbehoeften van de leerling vertaald zijn in een planmatige, handelingsgerichte aanpak met een duidelijke inbreng van de ouders en waar mogelijk ook van de leerling. In het OPP staat welk onderwijs en welke extra ondersteuning de leerling nodig heeft om het verwachte eindniveau te behalen. De school betrekt hierbij ook de thuissituatie, doet eventueel aanvullend onderzoek en gebruikt medische gegevens indien noodzakelijk.
Verhoging / verlaging categorie SO
Scholen voor speciaal onderwijs kunnen een verhoging van de bekostigingscategorie van een eerder afgegeven toelaatbaarheidsverklaring verklaring aanvragen.
(Verlengde) onderinstroom
Voor sommige kinderen is al voordat zij naar de basisschool gaan duidelijk dat een plaatsing in het S(B)O noodzakelijk is. Hiervoor is een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Alleen scholen kunnen die aanvragen. Voor jonge kinderen die nog niet zijn ingeschreven op een school, doet de beoogde school voor speciaal (basis)onderwijs de aanvraag bij Zeeluwe. Ouders maken, met ondersteuning van
Extra ondersteuning in het VO
Als een kind de overstap maakt naar het Praktijkonderwijs of VSO, dan is een het noodzakelijk dat het samenwerkingsverband VO hiervoor een TLV afgeeft. Dit is ook noodzakelijk als de leerling al een TLV heeft voor het primair onderwijs. Meer informatie is te vinden op de website van het samenwerkingsverband VO.
Crisisplaatsing
Soms is het noodzakelijk dat een leerling tijdelijk naar een andere school of een S(B)O-school gaat. Bij voorkeur keert de leerling na een bepaalde periode weer terug naar de school van herkomst. De mogelijkheden voor crisisplekken en crisisplaatsingen zijn een gesprekspunt voor de lokale tafels (voor scholen- schoolmodel). Het samenwerkingsverband is hier in principe niet bij betrokken.
Verlenging TLV en terugplaatsing
Een TLV heeft een geldigheid van minimaal een jaar. In de meeste gevallen wordt een TLV afgegeven voor de periode van 3 jaren. Als de TLV (bijna) verloopt en de leerling nog steeds zware ondersteuning nodig heeft, dan vraagt de school een verlenging aan in overleg met ouders. Richtlijn is dat deze aanvraag vier tot zes maanden voorafgaand aan het aflopen van de TLV ingediend is via Tommy.
Uiterste datum aanvragen TLV
De uiterste datum voor het aanvragen van de TLV voor het schooljaar 2024-2025 is 09 juni 2025. De TLV-aanvraag (inclusief het OPP) dient dan volledig in TOMMY te staan, dus inclusief alle vereiste (digitale) handtekeningen. Voor aanvragen die na deze datum worden ingediend, kunnen wij niet garanderen dat deze voor de zomervakantie procedureel getoetst en afgegeven worden. Let op: dit zegt niets over de plaatsing van kinderen in het gespecialiseerd onderwijs. Wij adviseren contact op te nemen met de beoogde school van plaatsing. Dit kan per organisatie verschillen. Ter informatie hier de brief van Educare over de instroommomenten van dit schooljaar.