Als een school voor regulier basisonderwijs geen passend onderwijs kan bieden, kan een leerling naar het speciaal (basis)onderwijs. Medewerkers binnen het speciaal (basis)onderwijs hebben extra expertise, die kan bijdragen aan een optimale ontwikkeling van uw kind. Soms is de plaatsing in het S(B)O voor een bepaalde periode, soms voor de rest van de schoolloopbaan in de basisschoolperiode. De school overlegt minimaal jaarlijks met u over de ontwikkeling van uw kind en de mogelijkheid tot terugplaatsing naar het regulier basisonderwijs.
Binnen Zeeluwe zijn 4 SBO-scholen en 6 SO-scholen. Hieronder staat welke scholen dat zijn en leggen we het verschil tussen SBO en SO uit.
Voor het (speciaal) basisonderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Deze vraagt de school in overleg met u aan. De school informeert u, indien noodzakelijk, over de regelingen en verplichting rond leerlingenvervoer. Dit kunt u aanvragen bij de gemeente.
Verschil SBO en SO
Er zijn verschillende soorten speciaal (basis)onderwijs. Er zijn bijvoorbeeld scholen die speciaal onderwijs (SO) bieden aan leerlingen die zeer moeilijk leren, deze leerlingen hebben vaak een IQ onder de 70. Er zijn ook scholen die speciaal onderwijs bieden aan kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking.
Speciaal onderwijs is voor leerlingen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking. Maar ook voor leerlingen met psychische problemen of gedragsproblemen. Het speciaal basisonderwijs is voor kinderen met lichtere problematiek, die zich in het regulier onderwijs niet optimaal ontwikkelen. Het samenwerkingsverband adviseert ouders en scholen waar kinderen het beste naartoe kunnen.
Het verschil tussen regulier basisonderwijs en S(B)O is bijvoorbeeld dat de klassen in het S(B)O kleiner zijn, dat er medewerkers werken met specifieke expertise, dat de leeromgeving prikkelarm is ingericht en dat er speciale voorzieningen zijn zoals een snoezelruimte of een aangepaste gymzaal.
Het speciaal onderwijs is verdeeld in vier clusters, namelijk:
- Cluster 1 voor blinde of slechtziende leerlingen (visueel gehandicapte leerlingen).
- Cluster 2 voor dove leerlingen en slechthorende leerlingen. Maar ook voor leerlingen met ernstige spraakmoeilijkheden en leerlingen met communicatieve problemen.
- Cluster 3 voor leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. Maar ook voor zeer moeilijk lerende leerlingen, langdurig zieke leerlingen met een lichamelijke handicap, leerlingen met epilepsie en meervoudig gehandicapte leerlingen die zeer moeilijk leren.
- Cluster 4 voor leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.
SBO
Deze scholen bieden speciaal basisonderwijs in onze regio:
- Koningin Emmaschool in Nijkerk.
- De Springplank in Harderwijk en Zeewolde.
- Van der Reijdenschool in Epe. Deze school werkt intensief samen met de Verschoorschool en is tevens een nevenvestiging van deze school.
- De Arend in Nunspeet
SO cluster 3 ZML
Deze scholen bieden onderwijs en ondersteuning aan zeer moeilijk lerende leerlingen in onze regio:
- De Lelie in Harderwijk, Ermelo en Nijkerk.
- De Wingerd in Nunspeet. Er is op deze school ook een onderwijszorggroep voor leerlingen met een meervoudige beperking.
SO cluster 3 LG/LZ/MG
Deze school biedt onderwijs en ondersteuning aan leerlingen met een lichamelijke beperking, langdurige ziekte of meervoudige beperking. Voor deze expertise werken we nauw samen met:
- De Twijn in Zwolle
SO cluster 4
Deze school biedt onderwijs en ondersteuning aan leerlingen met ernstige gedragsproblematiek:
- Dr. A. Verschoorschool in Nunspeet.