
Interview gehouden met Sarat Hamstra, wethouder in de gemeente Ermelo en Marleen Wolbers, beleidsadviseur gemeente Ermelo
“Van een kwetsbare opstelling door scholen kan samen geleerd worden.”
Sarat Hamstra | wethouder in de gemeente Ermelo
Sarat is wethouder namens het CDA en heeft sociaal domein, werkgelegenheid, onderwijs, sport, dienstverlening en organisatie in zijn portefeuille. Marleen is beleidsmedewerker jeugd en onderwijs.
Sarat wordt in principe geïnterviewd over het OP; Marleen vult aan daar waar nodig.
Thuiszitter
In Ermelo is in het LEA (Lokale Educatieve Agenda) een thuiszittersprotocol vastgesteld. Het uitgangspunt is daarbij de definitie zoals de wet die kent. De eerlijkheid gebiedt te bekennen dat dit niet actief gemonitord wordt.
Onderliggend aan de thuiszittersproblematiek is de wens om de basis te versterken, ofwel de ouders/opvoeders hierin te ondersteunen, stimuleren en te motiveren. Daarbij daar waar mogelijk en noodzakelijk de sociale omgeving van het gezin versterkend. Verwachtingsmanagement en begrenzing zijn daar onlosmakelijk mee verbonden.
Het uitgangspunt is, dat kinderen naar school horen te gaan. Als dat niet kan moet er een alternatief zijn, zodat hun ontwikkeling gestimuleerd kan blijven worden. Dat kan, al dan niet tijdelijk, ook buiten het onderwijs zijn.
Sarat vindt het belangrijk dat scholen daarover open durven en kunnen zijn; dat zij aangeven wanneer het hen niet lukt om voor een kind onderwijs te verzorgen. Want dan kan er gekeken worden naar wat er wél kan. Als hierin namelijk kwetsbaarheid getoond wordt, kan er ook samen van geleerd worden.
Sarat vindt dat hierin voor Zeeluwe een taak ligt in de voorwaardenscheppende, ondersteunende en faciliterende sfeer.
De vraag ‘wat is de beste plek voor dit kind op dit moment’ moet daarbij centraal staan. En dan heeft thuis-nabij de voorkeur, mits het wel past. Het gaat immers om de best passende plek..
Inclusie
Ermelo heeft in 2023 een onderwijsvisie vastgesteld. Inclusief onderwijs en expertise benutten hebben een belangrijke plek in deze visie.
Sarat is een voorstander van het verdelen van expertise. Inzetten van datgene wat kinderen nodig hebben; voortdurend hun behoeften voor ogen hebben en houden.
Sarat noemt in deze bestaanszekerheid. Dat is van groot belang; als je vandaag immers niet voldoende te eten hebt, kun je niet nadenken over morgen. Er mag niet aan voorbij gegaan worden, dat dit voor sommige gezinnen de realiteit is. Waarmee het uitgangspunt is, dat mensen een bestaanszekerheid moeten kunnen hebben.
Als de bestaanszekerheid onder druk staat, kun je niet vooruit denken; dan overleef je vandaag en is morgen nog ver weg

“Durf open te zijn als school wat je wel en niet kunt bieden, want dan kan er gekeken naar wat wél kan”
Sarat Hamstra | wethouder in de gemeente Ermelo
Samenwerken
Samenwerken heeft een absolute meerwaarde; zonder samenwerking lukt het gewoonweg niet.
Sarat is blij met de meer open sfeer in Ermelo. Dat bevordert zeker het samenwerken en het benutten van elkaars expertise.
De druk wordt immers verhoogd; de ondersteunings-behoefte van kinderen neemt toe en daarmee ook de ondersteunings-behoefte van leerkrachten. Voeg daaraan de personeelskrapte toe. We moeten er alert op blijven dat passend onderwijs z’n doel niet voorbij schiet omdat het in de praktijk niet haalbaar blijkt te zijn.
Soms wordt last ervaren dat er binnen Zeeluwe gekozen is om met het schoolmodel te werken. Dan wordt de inzet van een onafhankelijke partij gemist. Een voorbeeld hiervan zijn de MDO’s. Alle aanwezigen aan tafel zijn betrokkenen en dan is een onafhankelijke inbreng zo nodig. Hierin zou Zeeluwe iets kunnen betekenen. Of de procesbegeleider.
De verbinding tussen school en zorg wordt hierin als voorbeeld genoemd. Dan blijkt al snel naar de gemeente gekeken te worden, maar die is dan niet de linking pin per definitie.