Zeeluwe heeft in het ondersteuningsplan vastgelegd dat voor jonge kinderen (4 of 5 jaar) een toelaatbaarheidsverklaring voor het S(B)O aangevraagd kan worden via de commissie onderinstroom. De commissie onderinstroom is een onafhankelijk adviesorgaan. De commissie adviseert de bestuurder over toelaatbaarheid. De bestuurder besluit over de definitieve toekenning van een toelaatbaarheidsverklaring.
Leden commissie
De commissie onderinstroom bestaat uit 6 personen, waarmee de expertise uit basisonderwijs en S(B)O is geborgd:
- Sieb van der Heide (onafhankelijk voorzitter) srvdheide@zeeluwe.nl
- Sandra Kerkhof (orthopedagoog generalist)
- Joan Bosma (regio expertise manager-De Twijn, speciaal onderwijs cluster 3)
- Elja Westerveen (RT-er en IB-er basisschool ’t Wold Zeewolde)
- Jeannette Kroese (orthopedagoog CNS Nunspeet en IB-er basisschool De Petraschool Nunspeet)
- Evelien Wingelaar (orthopedagoog SBO De Springplank Harderwijk en orthopedagoog generalist)
Taken commissie onderinstroom
De commissie adviseert de directeur bestuurder over:
- De afgifte van een TLV onderinstroom
- De afgifte van een TLV verlengde onderinstroom
- De verhoging van de bekostigingscategorie van een TLV SO (van laag naar midden of hoog)
Daarnaast adviseert de commissie ouders en voorschoolse instellingen over de best passende school voor jonge kinderen met zware ondersteuningsvragen .
Aanvraag TLV onderinstroom
Alleen scholen kunnen een TLV aanvragen. Bij de commissie onderinstroom van Zeeluwe kunnen de bij Zeeluwe aangesloten scholen een aanvraag indienen. Voor speciaal onderwijs geldt dat ook scholen voor speciaal onderwijs buiten Zeeluwe een TLV kunnen aanvragen, voor kinderen die woonachtig zijn in een van de gemeenten van samenwerkingsverband Zeeluwe.
Een aanvraag voor een TLV onderinstroom wordt bij voorkeur minimaal drie maanden voor de overstap naar het onderwijs ingediend. Bij deze aanvraag wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bevindingen en adviezen van deskundigen, die reeds bij het kind betrokken zijn.
Adviesvragen
Als ouders en deskundigen vanuit voorschoolse instellingen geen duidelijk beeld hebben van de onderwijsbehoeften van een kind en/of welke onderwijsvoorziening passend is, dan kan de commissie Onderinstroom advies geven. Indien gewenst vindt er dan een aanvullende observatie door een commissielid plaats, gevolgd door een gesprek met ouders en een vertegenwoordiger van de voorschoolse voorziening.
De observatie en het dossier vormen de basis voor het advies. In verband met de eventuele observatie is de behandeltermijn langer en moeten adviesvragen minimaal 6 weken voor de eerstvolgende commissievergadering via Tommy ingediend worden.
Vergaderdata
De commissie vergadert 6 keer per schooljaar. De aanvraag dient 2 weken voor de vergadering ingediend te zijn via Tommy. Hieronder staat een overzicht van de vergaderdata:
Vergaderdatum: | Uiterste inleverdatum: |
11 maart 2025 | 25 februari 2025 |
15 april 2025 | 01 april 2025 |
27 mei 2025 | 13 mei 2025 |
25 juni 2025 | 11 juni 2025 |
Uiterlijk een week na de betreffende vergadering krijgen de aanvragers (ouders en school) bericht via Tommy over de afgifte van de toelaatbaarheidsverklaring.